Καρδιολογικός Έλεγχος, Προληπτικός, Τακτικός, Προαθλητικός
Ειδικός Καρδιολόγος Γεώργιος Χλαπουτάκης
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ, ΤΑΚΤΙΚΟΣ, ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
Ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από την παιδική ηλικία για την διερεύνηση ενδεχομένων ανωμαλιών της καρδιαγγειακής λειτουργίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι, τόσο οι καρδιοπάθειες όσο και η υπέρταση, ο διαβήτης και οι υπερλιπιδαιμίες έχουν μεγάλο βαθμό κληρονομικότητας, γι’ αυτό το λόγο η καταγραφή του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού γίνεται λεπτομερής σε κάθε εξεταζόμενο που προσέρχεται για πρώτη φορά στο ιατρείο μου.
Ο καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί και κατά την διάρκεια της σχολικής ηλικίας, όπου το παιδί ξεκινά την αθλητική του δραστηριότητα. Ιδιαίτερα για τους εφήβους που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ο Καρδιολόγος θα πραγματοποιήσει προαθλητικό έλεγχο συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα με την κλινική εξέταση και άλλες παραμέτρους όπως τα σωματομετρικά στοιχεία, την διατροφή, την ένταση της προπόνησης, κ.α.
Για τους αθλητές ο καρδιολογικός έλεγχος είναι σε ετήσια βάση καθώς είναι σημαντικό να αποκλειστούν ή να αναγνωριστούν ορισμένες καρδιολογικές παθήσεις, που το πρώτο τους σύμπτωμα μπορεί να είναι ο αιφνίδιος θάνατος.
Τέτοιες απειλητικές για τη ζωή του αθλητή παθήσεις είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, το σύνδρομο Brugada, το σύνδρομο LQT, η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας κ.α.
Κατά την ενήλικη ζωή καρδιολογικός έλεγχος πρέπει να αποκτά τακτικό χαρακτήρα ώστε να επιτρέπει αφενός την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών συμπτωμάτων και αφετέρου την άμεση αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξεταζομένων. Παράλληλα ο Καρδιολόγος δίνει πολύτιμες οδηγίες για αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφικές συμβουλές.
Στις ηλικίες των 40 έως 65 ετών, όπου αρχίζουν να εκδηλώνονται προβλήματα όπως η αρτηριακή υπέρταση, οι υπερλιπιδαιμίες και ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρδιολογικός έλεγχος αποκτά αναγκαιότητα και η συμβολή του καρδιολόγου είναι πολύτιμη.
Ο Καρδιολόγος καλείται διαρκώς να αξιολογεί πολλούς παράγοντες κινδύνου και συννοσηρότητες, να ανιχνεύει, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τι περιλαμβάνει ένας καρδιολογικός έλεγχος
Ο καρδιολογικός έλεγχος εξατομικεύεται ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να έχει προληπτικό, διερευνητικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Συνήθως μπορεί να περιλαμβάνει:
-
Συζήτηση με τον ασθενή, λήψη του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού του και καταγραφή των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του.
-
Κλινική εξέταση με ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων, ψηλάφηση του θώρακα και της κοιλιακής χώρας, ψηλάφηση των καρωτίδων και έλεγχο των κάτω άκρων για παρουσία οιδημάτων.
-
Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, του κορεσμού του οξυγόνου και ανάλογα με το περιστατικό, μέτρηση του σφυροβραχιόνιου δείκτη.
-
Μέτρηση του ύψους, του σωματικού βάρους και υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος.
-
Πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος.
-
Πραγματοποίηση υπερηχοκαρδιογραφήματος triplex & triplex καρωτίδων.
-
Ανάλογα με το περιστατικό διενέργεια δοκιμασίας κοπώσεως ή stress echo.
-
Συνταγογράφηση εργαστηριακών αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων.
Η σχέση Καρδιολόγου - ασθενή, είναι μία άρρηκτη σχέση, που πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση, την ειλικρίνεια και την ανθρωπιά.
Ο Καρδιολόγος προσφέρει στον κάθε ασθενή την σιγουριά και την ασφάλεια που χρειάζεται να νιώσει και αφετέρου την κατάλληλη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη για την αποκατάσταση της υγείας του.
Για αυτό δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η τακτική επίσκεψη στον Καρδιολόγο βοηθά στο να προσδιοριστούν έγκαιρα, όλοι οι δυνητικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε θανατηφόρες καταστάσεις.