Περικαρδίτιδα
Ειδικός Καρδιολόγος Γεώργιος Χλαπουτάκης
ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ, ΑΙΤΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εξωτερικά η καρδιά περιβάλλεται από μία λεπτή μεμβράνη το περικάρδιο, το οποίο αποτελείται από δύο υμένες - πέταλα. Ανάμεσα στους υμένες υπάρχει μία μικρή απόσταση που ονομάζεται περικαρδιακή κοιλότητα.
Όταν δημιουργηθεί φλεγμονή σε κάποιον υμένα του περικαρδίου, τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται περικαρδίτιδα.
Αρχικά η περικαρδίτιδα μπορεί να είναι ξηρή δηλαδή χωρίς συλλογή υγρού στην περικαρδική κοιλότητα.
Καθώς όμως η φλεγμονή εξελίσσεται τότε δημιουργείται περικαρδιακή συγκέντρωση υγρού προκαλώντας μία σειρά διαταραχών, τα λεγόμενα περικαρδιακά σύνδρομα.
Ποιά είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν περικαρδίτιδα;
Τα αίτια είναι πολλά και πολλές φορές απροσδιόριστα. Αρκετές φορές η περικαρδίτιδα οφείλεται σε λοιμώδη αίτια από ιούς και μικρόβια. Άλλες φορές μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις ή τραυματισμούς.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν μπορεί να προσδιορισθεί η αιτία (Ιδιοπαθής περικαρδίτιδα).
Αναλυτικά >
Λοιμώδη αίτια:
-
Ιογενής περικαρδίτιδα από covid -19, coxsackie, echovirus, αδενοϊούς, ιό γρίπης, ιό λοιμώδους μονοπυρήνωσης, cytomegalovirus, influenza, HIV, ιός παρωτίτιδας, κ.α.
-
Φυματιώδης περικαρδίτιδα από το mycobacterium tuberculosis.
-
Βακτηριακή περικαρδίτιδα από πνευμονιόκοκκο, σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο, λεγιονέλλα, σύφιλη, Rickettsia, Chlamydia, Borrelia, Mycoplasma, Ureaplasma, κ.α.
-
Μυκητιασική περικαρδίτιδα από ιστοπλάσμωση, κοκκιδιωμύκωση, καντιντίαση, βλαστομύκωση.
Μη λοιμώδη αίτια:
-
Έμφραγμα του μυοκαρδίου
-
Νεφρική ανεπάρκεια
-
Κακοήθεις όγκοι
-
Συστηματικές νόσοι όπως ο ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληροδερμία, ρευματικός πυρετός, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, σύνδρομο Sjogren, σύνδρομο Reiter, κ.α.
-
Θωρακικός τραυματισμός
-
Λευχαιμία
-
Υποθυρεοειδισμός (μυξοίδημα)
-
Ακτινοβολία στο θώρακα για την θεραπεία καρκίνου
-
Παρενέργεια κάποιων φαρμάκων
Ποιά είναι τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας;
Η περικαρδίτιδα προκαλεί δυνατό οξύ διαξιφιστικό πόνο στο κέντρο ή αριστερά στον θώρακα, που αυξάνεται κατά την εισπνοή και ιδιαίτερα όταν ο ασθενής επιχειρεί να ξαπλώσει.
Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται στον λαιμό, τους ώμους και την ράχη.
Όταν ο ασθενής σκύβει τον κορμό του προς τα εμπρός, τότε νιώθει μία ελαφριά ανακούφιση.
Άλλα συμπτώματα είναι:
-
Δύσπνοια (ιδιαίτερα σε ξαπλωτή θέση)
-
Αίσθημα παλμών
-
Πυρετός
-
Αίσθηση κακουχίας και αδυναμίας
-
Βήχας
-
Κοιλιακό άλγος και οίδημα των ποδιών
-
Υπόταση
Ποιές είναι οι μορφές της νόσου ;
Ανάλογα με το στάδιο και τις επιπλοκές της νόσου, η περικαρδίτιδα εκδηλώνεται ως:
-
Οξεία Περικαρδίτιδα. Δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα και οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται με την κατάλληλη αγωγή εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων.
-
Χρόνια περικαρδίτιδα. Αν η νόσος δεν θεραπευτεί και συνεχίσει περισσότερο από 3 μήνες, θεωρείται χρόνια περικαρδίτιδα η οποία μπορεί να υποτροπιάσει.
-
Υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα. Στη περίπτωση αυτή προκαλούνται συμπιεστικές και συσφιγκτικές καταστάσεις που μπορεί να είναι απειλητικές για την ζωή.
-
Συμπιεστική περικαρδίτιδα. Το περικάρδιο χάνει την ελαστικότητά του, γίνεται παχύ και δύσκαμπτο και περιορίζει την σωστή λειτουργία της καρδιάς.
-
Καρδιακός επιπωματισμός. Το περικάρδιο γεμίζει με μεγάλη ποσότητα υγρού, συμπιέζει την καρδιά και την παρεμποδίζει να αντλήσει αρκετό αίμα. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη και εάν δεν γίνει αμέσως παρακέντηση και αφαίρεση του υγρού ο ασθενής καταλήγει.
-
Πώς γίνεται η διάγνωση της περικαρδίτιδας;
Ο Καρδιολόγος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα ακροαστεί την καρδιά του η οποία δίνει το χαρακτηριστικό εύρημα του ήχου της περικαρδιακής τριβής.
Αναλόγως θα πραγματοποιήσει επιπλέον εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα (για τον έλεγχο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού) και υπερηχοκαρδιογράφημα.
Περισσότερο ειδικές εξετάσεις, είναι η ακτινογραφία θώρακος, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.
Επίσης θα παραπέμψει τον ασθενή σε εργαστηριακό αιματολογικό έλεγχο όπως: γενική αίματος, ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καρδιακά ένζυμα LDH, CPK, ουρία, κρεατινίνη, κ.α.
Ποιά είναι η αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας;
Οι θεραπείες για την περικαρδίτιδα επικεντρώνονται στην αναχαίτιση του αίτιου που την προκαλεί.
Ο Καρδιολόγος θα δώσει οδηγίες στον ασθενή για ξεκούραση και λήψη φαρμακευτικής αγωγής με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις κορτιζόνη. Αν η περικαρδίτιδα υποτροπιάσει, ενδέχεται να συνταγογραφηθεί κολχικίνη.
Σε οξείες περιπτώσεις, που το περικαρδιακό υγρό παράγεται γρήγορα και σε μεγάλη ποσότητα, απαιτείται η άμεση εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο ώστε να γίνει παρακέντηση του περικαρδίου και αφαίρεση του υγρού από την καρδιά.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Βασικό μου μέλημα είναι να προσφέρω αποτελεσματικές υπηρεσίες τόσο στην πρόληψη, όσο και τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.
Καλέστε στο 210 8021 830 για το ραντεβού σας
και στο 693 7369 786 για έκτακτο ή επείγον περιστατικό.